Numai cei bravi, Frithjof Saelen

       "Leif Larsen, care mai târziu avea să fie marinarul cu cele mai multe decorații de război, nu putu fi admis pe nava-școală pentru că nu deosebea culorile. În realitate, el încă nu putea face deosebirea între roșu și verde." - autorul, capitolul 12 (vânătorii de submarine)

Editura: Editura pentru Literatură Universală, An apariție: 1968

       Romanul Numai cei bravi prezintă povestea unor pescari de pe coasta Norvegiei, din timpul celui de-al doilea război mondial. Doar că ei nu sunt orice pescari. Sunt bărbați adevărați, care își riscă viața și luptă pentru țara lor. Printre aceștia, unul se face cu adevărat remarcat, comandorul Leif Larsen. În ciuda faptului că nu poate deosebi foarte bine culorile, el ajunge unul dintre cei mai mari căpitani din timpul războiului. Se alătură armatei engleze și susține numeroase expediții împotriva opoziției din țara natală, împotriva Germaniei hitleriste.

     Romanul este departe de a fi perfect. Nici nu s-a încercat acest lucru. Autorul prezintă pur și simplu faptele, așa cum s-au desfășurat ele. Și tocmai aici stă farmecul romanului. Știind că nu e nimic inventat, că într-adevăr au existat astfel de oameni, gata să își dea viața cu fiecare expediție. Am fost captivată pe tot parcursul lecturii. Nu sunt detalii obositoare în care să te pierzi sau descrieri mult prea savante care să anticipeze viitorul. Este doar o relatare a faptelor.

       De asemenea, accentul nu este pus pe monstruozitatea războiului și cruzimea soldaților germani. La baza romanului stă curajul norvegienilor. Curajul căpitanului Larsen și a oamenilor săi. Expedițiile lor pe mare sunt prezente cam pe toată durata lecturii. E un fapt bine știut cât de periculoasă poate fi marea Nordului și pentru marinarii experimentați. Ei bine, oamenii aceștia, o traversau în vase pescărești, de mici dimensiuni, pe timpul nopții și pe furtuni înfricoșătoare aș spune. Altfel exista riscul să fie observați de santinelele germane și executați.

       Vă recomand cartea cu mare drag, indiferent de gusturile pe care le aveți în materie de citit. Este o lectură ușoară și rapidă, este povestea unor oameni minunați, pe care îi putem lua ca modele. Exemplarul meu l-am luat din biblioteca mătușii mele și din păcate nu am mai văzut cartea prin librării (poate mă înșel), dar vă recomand să încercați în anticariate sau la bibliotecile municipale. 

     "Povestea extraordinară a unui om extraordinar: comandorul de marină Leif Larsen, erou al ultimului război mondial, un om simplu, modest, neînfricat, exemplu de curaj, sânge rece și patriotism." - sursa necunoscută

Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu