Avocatul din Limuzină, Michael Connelly

      "Cel mai înfricoșător client pe care poate să-l aibă un avocat este un client nevinovat. Pentru că dacă dai greș, și el merge la închisoare, o să te bântuie toată viața" - tatăl lui Mickey Haller, capitolul 9



      E clară treaba. Vara asta sunt pusă pe cărți de aventură și cărți polițiste. După Domna Președintă a Annei Holt si Imperiul Pierdut al lui Cussler, acum am trecut la un nou autor si la o nouă serie. Este vorba despre Michael Connelly, cu al lui avocat în rol principal: Mickey Haller. Și vă spun că nu îmi pare rău că am început-o. De abia aștept să pun mâna și pe celelalte romane din serie.

      Mickey Haller este genul tipic de avocat, cu un onorariu considerabil, dar și cu abilități pe măsură. Este considerat a fi unul dintre cei mai buni avocați din Los Angeles. Din păcate, să fii un avocat bun, nu înseamnă să salvezi oameni  nevinovați de la închisoare. Clienții personajului nostru sunt dintre cei mai diverși, de la bătăuși, producători și vânzători de droguri, până la violatori și chiar criminali. Și culmea, de cele mai multe ori, reușește să își salveze clienții, sau cel puțin să le reducă considerabil sentința. Însă lucrurile încep să se schimbe când își dă seama că trebuie să lupte pentru un nevinovat și începe să realizeze greșelile din trecut.

      La început personajului nostru mi se pare foarte plin de sine. Adică să ceri onorarii de câte 5.000 de dolari doar pentru a începe să te uiți peste caz mi se pare mult prea absurd. Pe urmă încep să înțeleg încet, încet de ce e nevoie de acești bani și ce se întâmplă cu ei mai departe. Nu știu dacă așa e și în viața reală sau aceasta e doar ficțiune. Deși autorul precizează la sfârșitul cărții că a primit ajutor din partea avocaților, procurorilor și judecătorilor, astfel încât romanul său să fie cât mai exact când vine vorba de procedurile juridice. Dar revenind la personaj. După cum spuneam, la început el este foarte încrezut. A divorțat de două ori și are o fiică de 8 ani, din care ultimii patru ani i-a petrecut afară din viața ei. Și totuși, nimeni nu îi reproșează nimic. Însă schimbarea care are loc de-a lungul acțiunii romanului este fascinantă de urmărit. La sfârșit mi se pare a fi un alt om. Mi se pare că și-a plătit greșelile din trecut și e gata să înceapă din nou, cu o altă viziune asupra vieții și a profesiei sale.

"Ești un avocat lipsit de rușine, cu două foste soții și o fiică de opt ani. Și noi toate încă te iubim."

      Deși personalitatea personajului te pune la început în defensivă asupra romanului, acțiune te prinde și nu mai poți renunța. Pe lângă marele caz, în jurul în care se creează intriga romanului, mai sunt prezentate alte mici cazuri, tocmai pentru a scoate în evidență plusurile și minusurile personajului principal. Cunoaștem oameni din clasa de jos, oameni care au avut o copilărie grea și asta i-a împins la marginea prăpastiei dintre bine și rău. Dar încet, încet aflăm și despre trecutul personajului, cât și despre colaboratorii lui apropiați.

      Nu sunt deloc dezamăgită de autor și nici de eroul nostru. Sunt curioasă acum, dacă în romanele următoare din serie, avocatul nostru va rămâne cu lecțiile și cu personalitatea pe care și-a format-o în Avocatul din limuzină. De abia aștept să citesc continuările și sper să fie la fel de incitante ca acest prim volum.

      "Atinge un nou standard... Scris în ritm alert, Avocatul din limuzină ilustrează forța thrillerelor juridice, abordând simultan probleme de etică, politica legii și analiză mass-media. Conelly se ocupă, de asemenea, de principiile răului... [Cartea] dovedește că Michael Connelly este vinovat de producerea unora dintre cele mai bune cărți de ficțiune din domeniul criminalității" - Fort Lauderdale Sun Sentinel

Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu