Endymion Spring, Matthew Skelton

         “Oh, da. Cărțile sunt niște lucruri cu foarte multă putere. - profesorul Jolyon, capitolul 11


         De când am văzut prima dată cartea, m-am îndrăgostit de ea. Să mai zică cineva că nu există dragoste la prima vedere. Adică, uitați-vă doar cât de fascinant arată, așteptându-te să îi descoperi misterele. Am dat peste ea în vara când împlineam 17 ani, la târgul de carte de la Sibiu. Și cu toate că nu eram atât de fascinată de cărți pe atunci, nu m-am putut abține să nu o cumpăr. Iar acum, după mai bine de patru ani, am recitit-o din nou cu plăcere și cu același suspans în suflet, chiar dacă de unele momente deja îmi aduceam aminte. Cartea am cumpărat-o de la raionul pentru copii și face parte din colecția Corint Junior. Dar indiferent ce vârstă ați avea, cât timp ați păstrat copilul din voi, vă asigur că veți îndrăgi romanul.

         Povestea se întâmplă pe două planuri, în timpuri diferite. Odată îl avem ca protagonist pe tânărul Blake, care hoinărește toată ziua prin biblioteca de la Oxford, așteptând împreună cu sora lui mai mică, ca mama lor să își termine treaba. Cel de-al doilea protagonist, Endymion Spring a trăit cu 100 de ani mai devreme, când prima presă tipografică era creată. Acum vine partea interesantă. Sunt sigură că vă întrebați ce legătură au cei doi și unde e acțiunea. Pai mai adăugăm o carte magică, cartea tuturor cărților, bine ascunsă de cei ce nu o merită și boom, lucrurile o iau razna.

"Este o carte care nu s-a lăsat prinsă și a sfidat definițiile timp de secole: o carte care există dinaintea tuturor  celorlalte și care, de asemenea, le va supraviețui tuturor; o carte ce cuprinde biblioteci întregi între paginile sale; o carte care are în plus și puterea de a aduce cuvintele la viață."

          Ce mi-a plăcut cel mai mult la Matthew Skelton este felul său de a trata cărțile. Ele ascund atât de multe secrete și miracole, pe care noi le ignorăm. Pentru mulți, cărțile sunt doar niște simple pagini, bune de nimic. Dar cartea reprezintă comoara cea mai de preț a unui om. Iar Skelton știe să îți trasmită acest lucru, să te facă conștient de puterea lor și să îți dorești să mergi chiar în acel moment în bibliotecă și să apuci o carte. Să nu vă mai povestesc cât de mult mi-aș dori să fiu acum la Oxford, să vizitez toate acele biblioteci, dar și labirintul plin de secrete, unde cele mai valoroase documente sunt păstrate.

“Dacă te simți puțin speriat, tot ce trebuie să faci este să închizi coperțile și pericolul va dispărea. Asta e minunat la cărți” 

         Ca și copil, vei iubi cartea asta. Îți va fi atât de ușor să te transpui în pielea protagoniștilor și să descoperi secretele celei mai căutate cărți din istorie. Asta în timp ce salvezi și lumea de oameni avari și care visează la puterea absolută. Pentru că atât Blake, cât si Endymion sunt niște băieți obișnuiți, considerați de oamenii mari doar niște copii, fără un dar special. Dar, cu toate că face parte din Corint Junior, nu înseamnă că nu e potrivită și pentru cei mai mari. Povestea e simplă, dar în același timp plină de suspans. Iar mesajele pe care autorul încearcă să le transmită te pun uneori pe gânduri.

 - unele cărți îți rămâneau în gând multă vreme după ce le citeai; zăboveau în colțurile minții, unde nu le puteai atinge -

         În concluzie, chiar și la o a doua recitire, încă sunt îndrăgostită de Endymion Spring. Dacă o veți încerca, sunt sigură că veți ajunge la aceeași concluzie. Nu veți termina un capitol fără un zâmbet pe buze. Edymion Sping e cartea cu un mesaj puternic, acțiune frumoasă și secvențe pline de umor. Iar la final, vă las cu o scurtă strofă dintr-un cântec care m-a impresionat în timpul lecturii.

“La fel de goi ne-om duce, cum goi ne-am și născut.
Te uită cum Trufașul curând e doborât.
Drum-bun sărmanului Băiat pe Calea sa.
N-ai teamă, într-o zi ne-om revedea  

         "Cine sau ce este Endymion Spring? Un băiat lipsit de darul vorbirii, cu un secret înfricoșător? O carte care se hrănește cu copii? O ușă către puterea nemărginită și cunoașterea oprită? Toate răspunsurile se află înăuntru. ÎNTRĂ PE RISCUL TĂU."

Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu