Contele de Monte-Cristo, Vol. 1, Alexandre Dumas

         "Un om face cât oricare alt om" - Edmond Dantes, capitolul 21

Editura Litera, An apariție 2016
Ilustrat de Diana D.

       Contele de Monte-Cristo a fost și va rămâne mereu romanul meu de suflet. Deși l-am citit când eram destul de mică, undeva prin școala generală, și am reușit să înțeleg doar jumătate din geniul lui Dumas, romanul a avut o puternică influență asupra mea și mai ales în conturarea personalității mele. Acum, când îl recitesc după atâția ani și când încă îmi mai amintesc exact fiecare element al povestirii, îl găsesc la fel de captivant. În ediția apărută în anul 2016, la editura Litera, romanul a fost împărțit în patru volume și de aceea, în următoarele două luni, și noi vă vom prezenta câte o recenzie a fiecărui volum în parte.

      Primul volum se concentrează pe introducerea personajelor în scenă, în special a tânărului nostru erou, Edmond Dantes. Un puștan exemplar, care la doar 19 ani urmează să fie promovat căpitan și să se căsătorească cu frumoasa lui logodnică, o catalană harnică și inteligentă, pe nume Mercedes. De asemenea, acțiunea romanului începe în anul 1815, în Marsilia lui Ludovic al XVIII-lea. Însă, atunci când ești tânăr și inimos, când toate îți merg cum nu se poate mai bine, poți ușor stârni invidia celor din jur și până când aceștia să comploteze împotriva ta, nu mai e decât un pas. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Edmond, care, în urma unui denunț fals, a fost închis timp de 14 ani într-o închisoare de maximă siguranță, uitat de toți și fără nicio o posibilitate de evadare. Sau cel puțin în teorie...
"Trebuia să se întoarcă la viață, printre oameni, și să ia în societate rangul, influența și puterea pe care le dă în lumea noastră averea, prima și cea mai mare forță de care poate dispune o ființă omenească" 
      Dumas este tipul de narator omniscient și omnipotent, naratorul care cunoaște tot ce s-a întâmplat și ce se va mai întâmpla. Astfel, încă de la început primim numeroase indicii cu privire la acțiunile viitoare. De fiecare dată mă miram cum de le-am putut rata când am parcurs pentru prima oară romanul și cât de multe poți învăța la o lectură mai atentă. Mai mult, ca în toate romanele sale, autorul combină realitatea cu ficțiunea și putem învăța mai multe din cărțile sale decât din manualele de istorie. Cu o mulțime de referiri la campaniile lui Napoleon, restaurarea monarhiei în Franța sau chiar scurte relatări despre Papa Alexandru al VI-lea și fiul său nelegitim Cezar Borgia, avem parte de cele mai bune incursiuni în istorie. La urma urmelor, nu degeaba Contele de Monte-Cristo este considerat un roman istoric.
"De când creștinismul, pe de-a-ntregul civilizator, adusese progresele lui, nu mai exista în Roma centurionul care să-ți spună, în numele tiranului: "Cezar vrea să mori", ci un trimis a latere, care venea cu zâmbetul pe buze, să-ți spună din partea papei: "Sfinția Sa vrea să luați masa împreună cu ea"."
      Fiind considerat unul dintre cei mai buni scriitori francezi, personajele sale sunt pline de vorbe înțelepte. Multe dintre ele recunosc importanța cititului și încă din primul volum găsim scene reprezentative, unde o carte este obiectul principal. Autorul consideră că toată informația utilă unui om poate fi găsită în o sută cincizeci de cărți bine alese. Și credeți-mă, felul cum sunt prezentate ideile, te fac să arzi de nerăbdare să le citești. Astfel Tucidide, Plutarh, Dante, Shakespeare și Machiavelli sunt doar câțiva dintre autorii pe care Dumas ni-i recomandă prin intermediul personajelor sale.
"Cuvintele bătrânului deținut, asemenea cuvintelor tuturor oamenilor care au suferit mult, cuprindeau numeroase învățăminte și te îndemnau să le asculți"
    Un roman, care pe lângă acțiunea captivantă și plină de intrigi, conține și numeroase idei importante, numeroase lecții de viață și principii care merită respectate. Este potrivit pentru orice vârstă și cred că ori de câte ori aș reciti cartea nu mă voi putea plictisi vreodată printre paginile ei.

       "Suspans, intrigă, dragoste, răzbunare, aventuri, triumful binelui asupra răului!" - Editura Litera

Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu